Högerpolitik

Att USA-politiken inte fungerar under George W Bush räkning har vi blivit brutalt påminda om. Bank- och finanskrisen beror främst på vanstyre i USA, och nu får resten av världen vara med och betala notan.

Den svenska högerpolitiken under Reinfledt fungerar inte heller, varken i teorin eller praktiken.

Som en obehaglig påminnelse om att träden inte växer upp till himmelen kommer nu sämre tider. Hela den svenska, numera utlandsägda, bilproduktionen är på väg mot konkurs, varslen och arbetslösheten ökar dramatiskt, och kejsaren Reinfeldt är naken.

Det verkar inte som högern räknat med dåliga tider. Tänkte inte på säger Anders Borg, och låter mer och mer, som Peter Dalle i Lorry. Fast särskilt roligt blir det aldrig, genom skattesänkningar för överklassen, försäljning av statliga bolag (kassakor) till utländska ägare och genomgripande försämringar av arbetslöshets- och socialförsäkringar. Underklassen får betala överklassens skatterabatter. Vid årsskiftet kastas 50 tusen ur sjukförsäkringen, och den ökande skaran arbetslösa hamnar snart på existensminimum. Vad som då händer med boende, barn och blomma - törs jag knappast tänka på.

En halv miljon har redan lämnat A-kassan, när avgifterna chockhöjdes och ersättningen sänktes. Varje del av arbetslöshetsförsäkringen ska nu vara självfinansierad, vilket inte fungerar när hela branscher är på väg att omstruktureras. Om nästan alla bilarbetare blir arbetslösa, vilka ska då betala avgiften?  

Verkar det inte rimligt att samhället (du och jag) ändå solidariskt ska hjälpa till att stötta gamla, sjuka och arbetslösa genom de allmänna försäkringar som varit Sveriges adelsmärke. Pengarna gör bättre nytta i en solidariskt försäkring än hos överklassen.

Högerpolitiken fungerar inte, för vanligt folk. Bara för överklassen.

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback