Hallonbergen

Gissa vad detta är?


En matta förstås! Inte direkt persisk, dom är nog 8-10 gånger dyrare. Detta mästerverk har inköpts på IKEA idag. Birsta-området, strax norr om Sundsvall, där IKEA är beläget ger väl inte direkt några omedelbara glädjeyttringar, men det mesta finns där.

Glada i hågen åkte vi dit för att dels kolla på kök, det lutar åt att vi satsar på byte i höst. IKEA är stora på kök (också). Mycket finns att välja på! Vidare skulle jag köpa en extern hårddisk för att samla ihop musik, som finns på olika lagringsmedia. Slutligen skulle vi köpa restnoterade upphängningsanordningar till badrummet på nedre våningen. Det är dags att göra klart det nu. Tyvärr fanns inte det vi ville, vilket leder oss till borrning och annat, men det kan jag berätta om en annan gång. En Seagate hd, 260 gig för 499 kr hittar jag iaf på Media Markt.




Det var inte direkt planerat att vi skulle köpa en rumsmatta för 700 balubas, men vi var starka idag. Det påminner mig f.ö. om när vi bodde i Bålsta och åkte till Hallonbergen (käckt namn, kanske inte en idyll - men ändå!) för att köpa barnsäng på Coop där. Då kom vi hem med en skinnfåtölj istf barnsäng. Så kan det gå - om inte haspen är på. J1 hävdar att mattan signalerar "gammfolk", vilket i några avseenden inte kan förnekas!

Det har varit lite svalare väder på tundran i Sundsvall, en del regn har fallit. När det regnar tittar man mer på TV än vanligt! Frågan är om TV4 binder ris för egen rygg! I lördags kollade vi Krysset med Gry Forsell från Grönan. Programmet inleds med ett intro på cirka 10 minuter, sen följer reklam och programinformation på 8 minuter. Hur kul är det! Lotta på Liseberg var något generösare, efter inledningen på 17 minuter, följer en paus på 7 minuter. Det är nästan omöjligt att se TV på det sättet. Enklast är givetvis att titta på något annat kulturprogram.

Spirea i Sundsvall

Idag, söndag - den 25 juli 2010, har det regnat, mest hela dagen. Inte mycket att säga om, med tanke på de senaste veckornas värmbölja.

Barnen med flickvänner har varit hemma på middag. M hade lagat en klassiker - spagetti och köttfärssås! Molto bene!

Blommorna på altanen, i österläge, mår prima! Spirean också.

 

Min nyköpa skjorta, som går i rött, fick jag inte mycket nytta av i Finland. Vem har skjorta och kavaj, när det är kring 30 grader? Inte jag i alla fall!

 

 

Varför måste man kassera t-shirts, när dom är som bäst, mjuka och fina? Möjligen för att dom är utnötta! Denna praktfulla t-shirt är på väg mot sista vilan (enligt M)! För den som inte har falkögon kan jag informera om att det är en reklam-tröja från Kronfågel. Ett företag som jag inte har några intressen i, förutom den mjuka tröjan förstås!

 


Gifflarna Sundsvall besegrade Brage på Domnarvsvallen i Borlänge, med 3-2 - igår. Ingen är gladare än jag, för det!

Kölvatten

Det är fint i den svenska skärgården. Här har vi nyss lämnat Värtahamnen.  Nästan 30 grader varmt, kring nio, på kvällen. Solen blänker i kölvattnet.


Åboskärgården liknar den västerut. Den friskar på under hösten, och håller växtligheten i herrans tukt och förmaning. 


Vid bryggan i Korpo ligger en " flytande förmögenhet"! I anslutning till bryggan, vid hotellet, finns också en bra restaurang. En köttbit kostar kring 170 kr, en kycklingsallad cirka 120 och en mellanöl 40 spänn.


Vi var ute med båten (Botnia) dock inte ute på havet utan vi tuffade på i några mindre vikar i den inre skärgården.

Åbo  svenska teater vet jag inte mycket om. Den ligger i alla fall vid torget. På torget finns det handel av olika slag. Jag köpte ett par nya shorts till det facila priset av 145 kr. Vi fikade också. Jag drack kaffe och petade i mig en munk, för att hålla matchvikten. M åt glass.


Europa är en trevlig "båt", den åkte vi med, hem. Stor. Bilarna lastas i dubbla rader (på höjden). Särskilt trevlig är restaurangen i fören, med panoramautsikt och flera olika matval, allt efter plånbok, och tycke med smak. Vi hade ätit kinesmat under eftermiddagen i Turku (Åbo), nära ån (Aura) och nöjde oss därför med räkmackor,  med jättemycket räkor.

 

Det är lugnt i Sundsvall. Kvavt i natt, regn i luften


Saft- och bullmage

Nu är vi tillbaka i Sundsvall. Jag måste medge att vi varit hemma några varma dagar. Det var varmt på bilresanresan mot Stockholm, som mest 34 grader. Det är varmt det! AC är bra biltillbehör på sommaren. Har man aldrig haft AC, då är det fjolligt! Om man haft det, går det inte att vara utan!

Idag, tisdag den 19 juli 2010, har det mest varit mulet, kring 22-24 grader. Imorron förutses något svalare, för Sundsvallsregionen.


På väg mot Stockholm, ringde vi vår gode vän JC som numera bor i Grisslehamn (2-3 mil nordväst om Norrtälje, alltså Roslagen/Uppland). Javisst - välkommen på fika, säger JC glatt. Ta av i Tierp, och sen är det raka spåret. Givetvis hade vi ingen karta. Det behöver man inte om man vet vart man ska. Skyltningen på Grisslehamn var så där, typ - obefintllig före Hallstavik! Så småningom hittade vi i alla fall fram.

Jag skulle lytt min första impuls, dvs att ta av E4 i Gävle och sen åka sydöst mot Forsmark. Då hade vi kommit rakt på (nästan). Jag har en GPS, nånstans, men den har jag inte aktiverat.

Efter Grisslehamn blev det raka spåret mot Värtahamnen och Tallinkfärjan (Galaxy) som skulle ta oss till Åbo.


Resan över till Finland gick bra. Nackdelen är att man måste upp så satans tidigt. Vi kom fram 7 finsk tid dvs sex - svensk. Det gäller att vara på tåspetsarna, för att få av bilen från båten. Försovna bilförare gillas inget vidare, det ska gå snabbt av - och lika snabbt på! Vi var på plats - dock utan frukost i saft- och bullmagen!



Målet för resan var Korpo, ganska långt ut i den vackra finska skärgården. Drygt två timmar med bil från Åbo, om man har tur med färjorna ( 2 st.). Som sekundärinformation kan meddelas att bensinen förefaller vara något dyrare i Finland. Kring en krona litern, skulle jag tro!

Åbo

Jag pratade med Osbournes bror igår. Han säger att det känns overkligt. Det är en bra beskrivning. Så känns det  för mig också! 

Men livet går vidare, begravning i augusti.

Plommonträdet växer på sig. Huruvida det blir några plommon i år, återstår att se!


Vi har gjort fint på altanerna i österläge. Vi är alltså M. Fast jag måste erkänna att jag oljat in träaltanen. Det tog 1 timme och 43 minuter, för den som undrar.


Varmt idag, kring 27 grader, fortfarande 25, strax efter tio.

Imorron åker vi mot Stockholm fvbf Värtahamnen och sen Åbo. Vi ska hälsa på M´syster och hennes man som bor i skärgården, tre timmar från Åbo, i sydvästlig riktning. Det börjde med ett sommarhus - och på den vägen är det. Det ska bli kul! Vi är tillbaka i Sundsvall till helgen.

 

Lev väl - så länge, och skjut inte upp de som kan göras idag tills imorron (om det är lustfyllt)! Vilket leder mig in på populärvetenskap från kvällstidningar. Optimerad lycka inträder om man tjänar kring 572.000 kr/år (varken mer eller mindre), och ett samlag kring 10-12 minuter, fungerar bäst. Jag törs inte ens ha någon uppfattning om riktigheten i föregående, och drar givetvis inga paralleller. Det överlåter jag till dig - kära  läsare, att reflektera om! Natti!


Osbourne

Ikväll kom telefonsamtalet som jag fruktat några dagar.

Vår mycket gode vän Osbourne avled idag. Det känns overkligt.

Vi har känt varandra sedan 1967. Mycket roligt har vi haft genom åren.

Jag skulle ha åkt till Göteborg igår, som jag trodde för det näst sista besöket.

Tiden mättes ut tidigare, än vi trodde.

Frid över hans minne!

Utanförskap

En nytagen sommarbild. Vi har haft åtminstone en tropisk natt (ej under 20 grader under dygnet).


I köket på övre plan drar det iväg mot 30 grader, det är varmt. I solen är det över 40 grader, vid väggen, det är varmt.



Högerpartiet, nya moderaterna, arbetarpartiet (egen bedömning) är helt sanslösa, nu pratar Reinfeldt även i tredje person. Allt som högerpartierna gör är ansvarsfullt. Alla rödgröna förslag är oansvariga. Är det inga fler, än jag som noterat att överklassen fått jättestora skattesänkning, en omvänd Robin Hood-politik, och fattiga, sjuka,  arbetslösa har fått det mycket sämre.

Avregleringar av Apoteken och Bilprovningen görs "bara" för att göra Mats Odell på bättre humör. Samhällsomvandlingen finns också i skolan, barn till bättre bemedlade färäldrar har högre betyg än fattiga barn.

Det påminner om uttagningen till musikskolan, när jag var barn. Alla barn som kom från "bättre hem", var coskå musikaliska. Själv blev jag utslagen, i musiktestet, som gick ut på att knacka, en rytm, som fröken gjorde. Efter fyra år med moderaterna är vi snart tillbaka på 60-talsnivån. Får dom fyra år till, inrättas nog fattighusen igen, ättestupan givetvis,  och särskilt fattiga barn blir "sålda" till lägstbjudande! Åhåjaja!

hot couture

Frågan är om Sundsvall är en liten storstad eller stor liten stad?

Tropisk natt är att vänta, framåt helgen. Det är fint det! Då är det bra att ha sutteräng(rad)hus, eller stavas det möjligen soutteräng? Skit samma, det är i alla fall svalare på nedre plan.

Elefanter lär vara kloka djur, med ovanligt skarpt luktsinne. Tydligen finns det också en utvecklad modekänsla. Hot couture - när den är som bäst.

 

Jag kanske inte har berättat att jag efter efter sommarsemestern, som börjar på måndag, kommer (förhoppningsvis) att vara ledig ytterligare några månader. Sen kanske jag söker något nytt jobb, men det låter jag vara osagt. Om det bland läsarna finns någon som kan förstå, möjligen förklara varför någon, som är en hårsmån från 60,  frivlligt lämnar sin trygga anställning? Hör i så fall av er till mig! Helt lottlös blir jag inte, men det kan vi prata om en annan gång.