Antiisrael

Jag ser mig inte som antisemit. Däremot är jag troende antiisrael!

Fosfor

Får man verkligen skjuta fosforbomber mot oskyldiga människor. Bomber som bränner sönder huden och förorsakar svåra skador, i värsta fall döden. Javisst säger Israel! Ingen soldat ska kunna åtalas, enligt Olmert, högsta hönset. Låter det inte rimligt att ändå utreda vad som faktiskt har hänt!

FN kan inget göra eftersom USA lär lägga sitt veto mot utredning om krigsbrott.

1948 fördrevs 750 tusen palestinerna från sitt land. 1967 ockuperade Israel nästan hälften av den kvarvarande ytan. Nu byggs murar och nya bosättningar på palestinsk mark skapas. Kan detta vara rätt?

Gaza

Israels förklaring till att man krigar på Gaza är att den palestinska rörelsen Hamas militära gren, inte vill acceptera Israel som nationalstat, på den plats där Palestina fanns före 1948. Sedan skickas tydligen raketer från Gaza in i södra Israel. Dessa omständigheter gör att Israel kan begå vilka övergrepp som helst utan att omvärlden reagerat särskilt mycket.

Nu finns det i alla fall en FN resolution om vapenvila. USA lägger ner sin röst. Någon som är förvånad.

För den som är död, är det nog inte särskilt intressant att man blev dödad av misstag eller med syfte.

Rent praktiskt borde Hamas acceptera Israel, och sen fortsätta kampen precis som vanligt. Genom denna läpparnas bekännelse kan Israels inte längre använda detta som skäl för krigs- och andra förtryckande handlingar.

Visserligen återstår alla problem att t.ex muren, som hindrar livsföringen i de ockuperade områdena. Vidare att Palestina till stora delar är ockuperat av Israel. Bosättningar på palestinsk mark finns fortfarande. Aaraber förtrycks i Israel mm. Klanderlistan kan göras lång. Mer än 100 tonbomber  har haglat över Gaza. Detta måste få ett slut.
 

Krig mot oskyldiga

Jag blir nästan förvivlad när jag hör Röda Korsets och FN-organisationers beskrivning av krigets fasor på Gaza och de uppenbara övergrepp som Israel utsätter oskyldiga för. Det handlar inte bara om bombningar av skolor. Röda Korset rapporterar att Israeliska soldater bl.a. hindrat RK att undsätta svältande barn som sitter nära sina döda föräldrar. Då har alla anständiga gränser och normer, även för de i kring - för länge sedan passerats. Israel för inte krig mot Hamas, kriget förs mot oskyldiga, kvinnor och barn. Detta måste få ett slut.  

Israelkonflikten

Det man kan göra för att lösa den akuta Gaza-konflikten och dödandet av oskyldiga kvinnor och barn - är att proklamera vapenvila. Dom enda som motsätter sig det är Israel och USA. Vilket ligger helt i linje med hur det brukar vara. Ingen är förvånad.


Det går inte att bomba sig fram till demokrati och frihet. Det räcker inte med MacDonald och 7/11 och annat amerikanskt snabbmatselände för att utvecklingen ska gå framåt.



Som ett första långsiktigare steg (när Israel har ledsnat på döda oskyldiga kvinnor och barn i Gaza) är att skapa någon form av rådslag med palestinierna. Dom fick inte chansen att tycka till 1947. Det kanske är dags nu. Vad vill dom själva. Hur vill dom lägga upp racet med nya Palestina. Hur ska dom få möjlighet att etablera sin kultur, sedvänjor, demokrati - så långt det är möjligt. Det är väl möjligt att man senare, där hamnar på den karta Nationernas Förbund ritade upp 1947 - men, som sagt,  det får bli en senare fråga. Araberna kanske inte vill ha en Musse Pigg-demokrati och MacDonalds inflytande. Låt oss respektera detta. Det är nog viktigt att de religiösa fundamentalisterna och övriga bråkmakare hålls borta från diskussionen, så långt det är möjligt. Men spelplanen för rådslaget måste nog araberna själva sätta.

Jerusalem måste delas upp. Där finns inget annat. Frågan är för infekterad och kan inte lösas på en mansålder.

Därefter måste nog arabvärlden, precis som USA gör med Israel, supporta byggandet av infrastrukturen i det nya Palestina. Palestinierna är arabvärldens bäst utbildade folkgrupp vilket gör det möjligt att snabbt få igång verksamhet. Arabvärlden kanske skulle kunna se byggandet av nya Palestina i ett sammanhang där man vill plåga Israel genom egen framgång. Som Oscar Wilde säger. Egen framgång är helt okej - men det går även att njuta av andras misslyckanden. Ett rimligt stöd från EU torde den nya Palestinska staten kunna räkna med. Däremot kommer inga blodsdollar från USA. 

Gaza-attacken

Det som händer i Gaza är bedrövligt. Närmare 100 barn döda och över 500 människor har fått sätta livet till, och det är bara början. I det här sammanhanget är Israel en ockupationsmakt, som använder mer våld än nöden kräver - tycker jag. Visserligen skickas det några hemsnickrade raket över från Gaza till södra Israel, men det våld som Israel nu tar till, saknar vett, sans och proportioner.

Judarna/Israelerna kan knappast muta in "Palestina" som tillhörande judarna, eftersom det funnits människor i området i två miljoner år. Det har funnis olika folkslag, såväl fast bosatta som nomader i området. Visserligen har judarna fördrivits en gång, men dom fick komma tillbaka efter 47 år (kring 539 f.kr.) Någon judisk statsbildning har inte funnits i Palestinaområdet sedan 589 f.kr. Olika folk har bott i Palestina/Israel och dom stater som ligger omkring, i tusentals år, och har samarbetat. Det borde vara möjligt igen. Religionen kanske måste tonas ner, sättas i karantän, samma/lika gäller övriga tokskallar och extremister.

Får jag lägga några högst personliga tankar om konflikten. Jag anar att det blir perspektivlöst. Jag skriver den i omgångar, och redigerar efter hand. Jag har ingen ambition att äga någon sanning. Efter bästa förstånd har jag läst på i historiböckerna, följt med debatten i radio/tv och läst på nätet.


Även om det finns många uppgifter, är det svårt att skilja tyckanden från fakta. En lögn skulle bli en sanning, om den upprepas. Med det vill jag säga att det finns återkommande liknande uppgifter från olika källor


Pågående konflikt tror jag inte har direkt utgångspunkt i religionen. Möjligen som svepskäl - ändamålen helgar medlen. Hur man ska lösa tillträdet till Jerusalem verkar vara en svårlöst fråga. Det finns en religils kopling som vi måste förhålla oss till. Stan måste nog initialt delas, som Berlin förr, kanske! Stan för öppnas på - när det finns förutsättningar för det - även om det dröjer 50-100 år. Judarna har inte sedan 589 f.k. haft någon stat där nuvarande Israel/Palestina finns. Staten Israel bildades 1948, genom 2/3 majoritetsbeslut av NF/FN. Vidare, som jag uppfattar det uppstod en judisk/sionistiskt rörelse kring 1870 med syfte att skapa en statsbildning i dåvarande Palestina. Jag är inte säker på att det pratades om att bilda en nationalstat. I vilket fall som helst hade rörelsen stöd av USA och England, samt inflytelserika och mycket förmögna judiskt kontrollerade institutioner. Jag tänker närmast på finansdynastin Rotschild, som kring 1890 stödde judiska inköp av land i Palestina, och bildadet av nybyggarkolonier. Då lades några bitar till grunden för Israel.

Redan 1948 blev det krig mellan Israel och de fördrivna palestinierna och deras allierade. Israel segrade i den konflikten och kunde lägga till sig ytterligare 26% av det land som NF/FN tilldelats Palestinierna, samma år.

Det som hände under nazitiden, gjorde naturligtvis att stödet för en judisk stat, som ett tecken på omvärldens förlåtelse, fick fotfäste. Tyvärr förträngdes att det redan fanns araber/palestinier där den nya staten skulle slå rot.  Från början av 1920-talet fram till 1945 ökade den judiska befolkningen i Palestina från cirka 80 tusen till kring 500 tusen. 1947 fanns det cirka 900 tusen araber i Palestina. Nu finns i Israel cirka 7,2 miljoner invånare. 

England hade en stark ställning mellanöstern från 1800-talet mitt och fram till 1950-talet, dom blev dock gradvis marginaliserade, genom två världskrig och dåliga politiska och andra beslut. Jag tror att engelsmännen mest ville skydda sina (ekonomiska) intressen bl.a. genom transporter genom Suezkanalen, som det blev konflikt om 1956. Den olja som finns i området var känd redan i början av 1900 talet, men det hade inte börjat exploateras. Jag tror att britterna säkrade affärsmässigheten, kontroll över oljan - snarare än värnade människorna i territoriet. Känns det  bekant?


Möjliga förklaringar till krishärden, varför det inte blir någon ordning där. Punkterna är oviktade.
  • Israel existerar helt pga stöd från USA och de judiska påtryckargrupper som finns, inte minst ekonomiskt. Därigenom ges möjlighet till förtryck av palestinska flyktingar. Nuvarande amerikanska presidenten George W Bush har helt släppt mellanöstern-frågan. Han vill inte stöta sig med sina allierade judiska vänner. Kan Barack Obama göra något? Tror inte det!
  • De palestinska flyktingarna verkar inte ha tillräckligt stöd för sin sak bl.a. från sina lierade.Om dom har några. Syrien m.fl. länder tycks använda konflikten mellan Israel och Palestina för att trycka till Israel, snarare än att stödja palestinierna.
  • Det är svårt för västvärlden att förstå den arabiska kulturen och deras värderingar. Mönster, sammanhang och demokratiska begrepp är väsensskilda från väst. Det finns fortfarande feodala strukturer och religiös fanatism, även om palestinierna är arabvärldens bäst ubildade folk.
  • Nuvarande Israel är en smältdegel av människor från olika delar av världen. Bland annat finns en stor östeuropeisk gruppering. Det är svårt att hitta bra kompromisser bland de olika ytterlighetsfraktionerna, politisk, kulturellt och socialt.
  • Hur det kunde komma sig att de judiska sionister fick fotfäste kring 1870 och därigenom gavs utrymme att  förbereda skapandet av en stat (Israel) har jag inte lyckats få fram. Palestina hade överlämnats till Storbritannien 1922. Dessförinnan hade turkarna (Osmanska riket) sedan 1500 talet, haft besittning över Palestina. Genom dubbespel lovade Storbritannien såväl araberna som judarna om självständighet (för samma område) efter första världskriget. Med andra ord, en omöjlighet. Försvagade av världskrigen släppte engelsmännen kontrollen över Palestina, och i maj 1948 lämnades mandatområdet till NF. Strobritanniens flathet gav utrymme för bl.a. militanta judar att agera.
  • Att England svikit Palestinierna många gånger från slutet av 1800-talet  bl.a. genom den sk. Balfourdeklarationen från 1917, där judarna garanteras ett hem, märk väl hem, i Palestina drog igång invandring, och ren terrorverksamhet (Stern-ligan) är klarlagt. Bland annat avrättades Folke Bernadotte 1948? Balfourdeklarationen och nazisterns förtyck (behov av försoning), samt massivt ekonomiskt stöd från judiska finansdynastier möjliggjorde bildandet av staten Israel. Samt därefter stöder dess existens genom export av krigsmaterial, ekonomiskt bistånd - och ger carte blance mot bl.a. EU´s sanktioner.
  • Förintelsen banade - paradoxalt nog - väg för en statsbildning, som bygger på förtryck av araber i Palestina. Jag tänker också på mord och trakasserier i flyktinglägren (Sharon) och byggandet av en mur på Palestinsk mark som skärmar av Palestinierna från sina ordlingsområden mm.
Om det finns något vettigt att göra i Israel/Palestina 2009 - får bli ett eget inlägg.