Israelkonflikten

Det man kan göra för att lösa den akuta Gaza-konflikten och dödandet av oskyldiga kvinnor och barn - är att proklamera vapenvila. Dom enda som motsätter sig det är Israel och USA. Vilket ligger helt i linje med hur det brukar vara. Ingen är förvånad.


Det går inte att bomba sig fram till demokrati och frihet. Det räcker inte med MacDonald och 7/11 och annat amerikanskt snabbmatselände för att utvecklingen ska gå framåt.



Som ett första långsiktigare steg (när Israel har ledsnat på döda oskyldiga kvinnor och barn i Gaza) är att skapa någon form av rådslag med palestinierna. Dom fick inte chansen att tycka till 1947. Det kanske är dags nu. Vad vill dom själva. Hur vill dom lägga upp racet med nya Palestina. Hur ska dom få möjlighet att etablera sin kultur, sedvänjor, demokrati - så långt det är möjligt. Det är väl möjligt att man senare, där hamnar på den karta Nationernas Förbund ritade upp 1947 - men, som sagt,  det får bli en senare fråga. Araberna kanske inte vill ha en Musse Pigg-demokrati och MacDonalds inflytande. Låt oss respektera detta. Det är nog viktigt att de religiösa fundamentalisterna och övriga bråkmakare hålls borta från diskussionen, så långt det är möjligt. Men spelplanen för rådslaget måste nog araberna själva sätta.

Jerusalem måste delas upp. Där finns inget annat. Frågan är för infekterad och kan inte lösas på en mansålder.

Därefter måste nog arabvärlden, precis som USA gör med Israel, supporta byggandet av infrastrukturen i det nya Palestina. Palestinierna är arabvärldens bäst utbildade folkgrupp vilket gör det möjligt att snabbt få igång verksamhet. Arabvärlden kanske skulle kunna se byggandet av nya Palestina i ett sammanhang där man vill plåga Israel genom egen framgång. Som Oscar Wilde säger. Egen framgång är helt okej - men det går även att njuta av andras misslyckanden. Ett rimligt stöd från EU torde den nya Palestinska staten kunna räkna med. Däremot kommer inga blodsdollar från USA. 

Kommentarer

Kommentera inlägget här:

Namn:
Kom ihåg mig?

E-postadress:

URL:

Kommentar:

Trackback